Mýty a fakta o životním pojištění

životní pojištění

Diskuzí kolem životního pojištění koluje hromada. Jak se, ale vyznat v tom, co je pravda a co mýtus? Po přečtení našeho článku budete mít o životním pojištění daleko lepší přehled.

Mýtus: Platit životní pojištění je vyhazování peněz

Často si lidé myslí, že když měli v minulosti životní pojištění a nic se jim nestalo, tak se jim pojistka nevyplatila. Smyslem životního pojištění není spoření ani výdělek. Jedná se o finanční jistotu v případě nenadále nahodilé události, která může nastat v životě každého člověka.

Bohužel se stává, že kvůli vážným onemocněním, úrazům a invaliditě, člověk musí přestat pracovat a po čase nemá možnost sáhnout do dalších rezerv. Proto by každý jedinec měl myslet na kvalitní krytí, které mu zabezpečí správně nastavené životní pojištění.

Fakta: Hlavní je mít pojištěné to důležité

Doporučujeme pojistit zejména závažné případy a mít ošetřeno co nejvíce situací, které mohou nastat. Můžete ušetřit, když si pojištění pro případ pracovní neschopnosti nastavíte podle svých možností, například až od 29. dne. Také je důležité si životní pojištění aktualizovat podle aktuální situace.

Mýtus: Lepší je často pojistky měnit, protože nové životní pojištění je výhodnější a ještě ušetřím

Mezi lidmi se roznáší informace, že je dobré životní pojištění často měnit. Že se tím ušetří. Bohužel se, to ale velmi často zaměňuje se slovem aktualizovat.

Proč se nedoporučuje vypovídat stávající pojištění a uzavírat nová? Novou pojistku uzavíráte ve vyšším vstupním věku. Navíc se nevztahuje na důsledky už projevených nemocí. Proto životní pojištění ve stejném rozsahu vychází dráž. A pokud jste si uplatňovali daňové zvýhodnění a smlouvu vypovíte předčasně, musíte státu veškeré daňové úspory vrátit. Fakta: Revize stávajícího životního pojištění se vyplatí

Dnes bývají aktualizace životního pojištění bezplatná. Můžete přidávat či ubírat pojištěné osoby a rizika, měnit pojistné částky i obmyšlené osoby.

Mýtus: Je lepší pojistit dítě než dospělého, úrazy mu hrozí více než mně

Pokud se rozhodujete, zda je lepší pojistit sebe nebo dítě, zvolte raději sebe. Respektive člena domácnosti, který u vás nejvíce přispívá do rodinného rozpočtu. Pokud chcete děti a ostatní členy domácnosti rodiny ochránit před nenadálou událostí, uveďte je v životním pojištění jako obmyšlené osoby.

Fakta: Při určení obmyšlených osob vyplatí pojišťovna peníze rychleji

V případě smrti se dají určit v životním pojištěním tzv. obmyšlené osoby společně s jejich s % podílem. Pokud se určí obmyšlená osoba vztahem nebo jménem, nejedná se o dědické řízení a pojišťovna je schopna vyplatit peníze pozůstalým rychleji.

Mýtus: Když jsem prodělal velmi vážnou nemoc, pojišťovna mně už nepojistí

Bohužel další milná informace může za to, že lidé životní pojištění odsuzují. Není pravda, že pojišťovna nikdy nepojistí člověka, který prodělal vážnou nemoc. V některých případech se v životním pojištění udělá pouze výluka na tuto nemoc, ale vy se můžete stále nechat pojistit všechna rizika, která nebudou s touto nemocí souviset. Budete mít tak jistotu, že v ostatních případech budete finančně kryti. Každopádně je vždy lepší pojišťovat v mladším věku, kde problémy s komplikovaným zdravotním stavem hrozí v menší míře.

Fakta: Pro případ invalidity je dobré se pojistit proti úrazu, ale také následkem nemoci

Díky invaliditě vzniká výpadek příjmu a velice často vyžaduje další náklady na usnadnění života. Pojištění invalidity by se tak mělo stát základem životního pojištění. Invalidita bývá z 96 % způsobena následkem nemoci. Takže jen 4 % lidí jsou invalidní následkem úrazu. Proto se nechte pojistit z obou těchto důvodů.