Moje chalupa, můj hrad

Moje chalupa, můj hrad

Žádná budova není naprosto nedobytná pro zloděje, ani neodolá všem přírodním živlům a dvojnásob to platí u chat a chalup. Proto je velmi důležité správně sjednané pojištění, které pokryje všechny vaše případné škody.
Chaty a chalupy jsou nemovitosti určené k rekreaci, tedy pro trávení volného času většinou blízko přírody. Často jsou postaveny na odlehlých, klidných místech a zpravidla se využívají jen část roku, nejsou tedy obydleny trvale. Velké množství z nich je postaveno v blízkosti vodních ploch a toků. Pravděpodobnost, že dojde v těchto případech ke škodě je proto poměrně vysoká a vhodné pojištění je pro majitele chat a chalup nezbytné,“ říká Roman Jandík, vedoucí odboru distribuce a marketingu Maxima pojišťovny.
Pojištění rekreačních objektů podléhá stejným zásadám jako pojištění rodinných domů, přičemž pojistit je možné jak vlastní stavbu, tak i její zařízení. Platí zde však určitá specifika, se kterými by měl majitel objektu při jeho pojištění počítat.


Co lze pojistit?
Pojištění majetku nabízí většina pojišťoven jako připravené balíčky v několika variantách. Stejně tak i Maxima pojišťovna nabízí krytí pojistných rizik rozdělených do tří balíčků. Vybrat si můžete IDEAL, EXCELENT a VIP. Základem těchto balíčků je vždy pojištění proti základním živelním nebezpečím, která pokud nastanou, mohou mít pro pojištěnou stavbu a jejího vlastníka katastrofální dopad (požár, sesuv půdy, zřícení skal, tíha sněhu, zemětřesení, pád stromu) a současně balíčky obsahují další pečlivě vybraná rizika, která jsou pojištěním kryta. Při sjednání pojištění ovlivňuje sazbu pojistného výše pojistné částky, poměr zvolené spoluúčasti a svou roli hraje i lokalita místa pojištění. Do této skupiny nebezpečí patří i pojištění proti povodni, které sice není v základu, ale lze si je jednoduše připojistit, pokud nemovitost neleží ve nejrizikovější čtvrté povodňové zóně.
Výběr jednoho z balíčků je jednoduchým řešením pro ty, kdo nechtějí výběrem pojistky trávit moc času a zároveň chtějí mít jistotu komplexní ochrany svého majetku.

 
Pozor na riziko povodní!
Na výši pojistného má také vliv, zda se objekt vyskytuje v povodňové oblasti. Obecně platí, čím vyšší stupeň povodňové zóny, tím vyšší může být pojistné a v některých případech se nepojistitelným může stát majetek, který se nachází v tzn. čtvrté povodňové rizikové zóně.
Zájemci, kteří si chtějí ověřit, zda se jejich chata nebo chalupa vyskytuje v povodňové oblasti mohou využít „Povodňové mapy“ na www.cap.cz, tak jak jsem psali v předchozím článku našeho blogu


Vašeho krtka na zahrádce pojištění neochrání, ale stavební součásti a příslušenství ano
Pojištění úrody nebo krtků na zahrádce nebývá předmětem pojištění. Co naopak pojistit lze, jsou stavební objekty a jejich stavební součásti nebo příslušenství (oplocení, garáž, kůlna, bazény, skleník apod.). V naší on-line kalkulačce si můžete vše spočítat a nastavit tak, aby vám pojištění co nejvíce vyhovovalo a odpovídalo současnému stavu vaší nemovitosti. 


Na co nezapomenout?
Každý by se měl důkladně seznámit s pojistnými podmínkami, zejména s limity a případnými výlukami z pojištění, a to ať už se pojistí u jakékoliv pojišťovny. Tato základní doporučení většina lidí podceňuje a dělají tak velmi zásadní chybu, která se bohužel projeví ve většině případů až při likvidaci škodní události.